okt 122017
 

22228294_1888224974537463_429441409251072657_nZoals de traditie wil brachten ook dit jaar alle leerlingen van het 4de jaar een bezoek aan het Fort van Breendonk en Antwerpen centrum. In Breedonk vertelden de gidsen over de erbarmelijke omstandigheden waarin gevangenen van de Duitse bezetters tijdens wereldoorlog 2 moesten leven: het voormalige fort was tegelijk een werkkamp en een gevangenis met verhoorkamer (lees martelkamer) en isoleercellen. De SS liet er de gevangenen – joden, verzetsstrijders, politieke tegenstanders…- werken tot ze er letterlijk bij neervielen. Het dagelijkse pak slaag, de vernederingen, de folteringen, de honger en het totaal ontbreken van hygiëne eisten hun tol: meer dan de helft van de gevangenen stierf in dit kamp.
Het bezoek aan Antwerpen centrum leerde ons dan weer dat mensen met een verschillende culturele en godsdienstige achtergrond toch in harmonie kunnen samenleven. We bezochten drie wijken:

  • de Afrikaanse wijk (waar voornamelijk Senegalezen wonen) met de typische kapperszaken en de mooi geklede mensen op straat en de winkels met de bijna zwarte bakbananen en de typische very hot (!!) pepers
  • de Chinese wijk, duidelijk aangegeven door een metershoge pagode (poort) en 2 beelden van leeuwen (mannetje en vrouwtje), met de restaurants waar de gelakte eend achter het uitstalraam te pronken hangt, waar je een boeddhistische tempel kan bezichtigen en waar we gelukkoekjes kregen na een bezoek aan het SUN WA warenhuis
  • de joodse wijk, waar we de koosjere restaurants en voedingswinkels vonden, met de typische mezoeza bij de voordeur van joodse woningen, de Chassidische joden (orthodoxe joden) in typische klederdracht, die wonen in een wijk die uitmondt in de meest beveiligde straat van Europa. Het is in die paar straten dat er voor miljoenen euro’s aan diamant wordt verhandeld: je kon niet langs de vele camera’s kijken, je merkte een undercover agent op, in duur pak gestoken Aziaten met een koffertje vol geld of diamant, veilig met kettinkje vastgemaakt aan de pols, politie en enkele soldaten, gepantserde wagens voor geldtransport en vooral heel wat mooie diamanten ringen en halskettingen achter de kogelvrije uitstalramen.

We kregen een mooie en leerrijke dag voorgeschoteld én de opmerking van de gids dat we een heel fijne groep waren.

Sorry, the comment form is closed at this time.