nov 102018
 

Een verslagje door de leerlingen van 4 Handel

Breendonk: Donkere akelige gangen in een sinister gebouw, brullende SS’ers, gevangenen worden geslagen, vernederd, fysiek kapotgemaakt, gefolterd, gedood. Omdat ze in het verzet zaten, omdat ze een Engelse piloot hielpen ontkomen aan de Duitse soldaten, omdat ze een Duitse propaganda affiche van de muur hadden getrokken, omdat ze naar de Engelse radio hadden geluisterd, omdat ze jood waren…. De “matrassen”, eigenlijk jutte zakken vol stro en mijten, getuigden van hun ellende. De barakken, ondraaglijk benauwd in de zomer, ijskoud in de winter. Werken tot je er letterlijk bij neerviel, uitgelachen worden door sadistische soldaten.

 

 

Antwerpen: We bezochten de joodse buurt rond het station. Hier winkels met koosjere voeding, vis bereid op koosjere wijze, volgens de regels van de joodse godsdienst. Chassidische joden in hun typische zwarte kleding gingen een synagoge binnen of fietsten naar de diamantwijk. Hier liepen we door een superbeveiligde straat, waar diamant bewerkt en verhandeld wordt. EvenĀ  verderop konden we door de Chinese buurt wandelen, mochten we even winkelen bij Sun Wah, konden we binnenkijken in een boeddhistische tempel en poseren naast de bekende en betekenisvolle leeuwenbeelden.

Sorry, the comment form is closed at this time.