okt 132019
 

Wouter Burns is een oudleerling van onze school. Hij studeerde bij ons af in 2016 en koos ervoor om ingenieursstudies aan te vatten in Leuven. Recent vernamen wij dat hij deel uitmaakt van ‘Formula Electric Belgium’ en we laten hem hierover graag zelf even aan het woord!

Formula Electric Belgium is een team van ingenieursstudenten aan de KU Leuven en Thomas More. Ieder jaar ontwerpen en bouwen wij een elektrische racewagen in slechts 9 maanden tijd. Met deze wagen trekken wij in juli en augustus doorheen Europa om mee te doen aan de Formula Student competitie, de grootste engineering design competitie in de wereld. Afgelopen zomer waren wij te vinden in Nederland, Tsjechië, Italië en Duitsland met de Umicore Eclipse, onze elektrische wagen die slechts 200 kg weegt en van 0 naar 100 km/u gaat in 2.6 seconden (sneller dan een Lamborghini Aventador).
Na enkele jaren succesvol een elektrische racewagen te ontwerpen, gaan we dit jaar een stap verder door het meest onbetrouwbare onderdeel van de wagen te halen: de bestuurder. Naast onze elektrische wagen, zijn we dit jaar ook bezig om de Umicore Eclipse om te bouwen naar een autonome wagen, die zelf de weg zoekt in een circuit dat door kegels is afgebakend.
Buiten onze technische vaardigheden op de proef stellen, leren wij ook werken in een bedrijfsomgeving. Formula Electric Belgium fungeert als een echt bedrijf, met dezelfde structuur en taken. Zo moeten wij een businessplan opstellen, partners zoeken en zorgen dat zij tevreden zijn met ons.
Na drie sollicitatiegesprekken tijdens mijn derde jaar als student industrieel ingenieur – Elektronica/ICT ben ik aangenomen in het team. Het komende jaar ga ik zorgen voor een deel van de elektronica van de nieuwe elektrische wagen. Dit houdt onder andere in dat ik een aantal veiligheidssystemen moet voorzien en dat alle sensoren op de wagen hun data aan de boordcomputer kunnen geven. Op de autonome wagen ga ik zorgen voor de actuatoren die het stuur laten draaien.
Buiten mijn technische taken ben ik ook ‘head of operations’, wat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor de praktische kant van de organisatie: de werkplaats in orde houden, nieuw materiaal bestellen, etc. Een ander belangrijk onderdeel is de logistiek van het team. Doorheen het jaar zijn wij overal te vinden in België op beurzen en evenement waar we uitleg geven over ons project, maar ook in scholen waar we STEM-lessen geven. Ik moet ervoor zorgen dat de juiste personen en materialen daar geraken.
Kortom is dit een ambitieus project dat jonge ingenieurs voorbereidt op het bedrijfsleven. Ik zie het in ieder geval zitten en heb er vertrouwen in dat we deze zomer een geweldige prestatie zullen neerzetten. Wil je meer weten over het project? Check dan zeker onze facebookpaginainstagram en website.
Wouter Burns

Sorry, the comment form is closed at this time.