Tweede Graad – Economische Wetenschappen

 

Doorstroom finaliteit (aso) – Economische Wetenschappen (2de graad – enkel 2de jaar ASO)                                             

Wie ben ik, wat wil ik?

Je wil weten hoe mensen hun beperkte geldmiddelen gebruiken om zoveel mogelijk behoeften te bevredigen. Je bent geïnteresseerd in de arbeidsmarkt en wil de gevolgen van bijvoorbeeld corona hierop kennen. Je wil kunnen meepraten als het gaat over succesvol sparen en beleggen.
Misschien schuilt er wel een succesvolle ondernemer in jou en leer je hier de eerste stappen om de juiste ondernemingsvorm te kiezen en je boekhouding te doen.
Niet alleen wil je inzicht verwerven in allerlei economische problemen maar je wil deze ook kritisch bekijken en analyseren.
Je bent  graag met cijfers bezig en dus vormt wiskunde  geen probleem.
Bovendien heb je een grote interesse en aanleg voor talen.
Je beseft dat je elke dag na school voldoende moet werken.

Wat houdt de studierichting in?

Je krijgt een ruim pakket algemene vakken.
De taalvakken komen uitgebreid aan bod: Nederlands, Frans en Engels moet je op het einde van het 6de jaar vlot kunnen spreken, lezen en schrijven. Een talenknobbel is dus zeker een pluspunt.
Wiskunde zal een zwaar pakket worden dat je 5u per week krijgt.
Je zal tijdens het 3de jaar 1u extra ondersteuning of verdieping kunnen krijgen voor wiskunde of Frans.
Verder voltooien de 4u economie deze studierichting. Hierin leer je economische begrippen gebruiken en kom je meer te weten over basismechanismen van de economie zoals vraag en aanbod. Tabellen en grafieken opstellen en analyseren komen hierbij aan bod.
Vanuit verschillende hoeken bekijken we hoe de economie onze welvaart en ons welzijn beïnvloedt.

Wat na de 2de (en 3de) graad?

Als je de tweede graad met succes hebt beëindigd, is de meest logische stap dat je verder gaat in Economie-Moderne talen. Je zult je in de 3de graad nog meer verdiepen in economisch-maatschappelijke problemen en je zal zelfstandig bezig zijn met onderzoeksopdrachten.

Economie is een doorstroomrichting en wil je dus voorbereiden op het hoger onderwijs.

Na het 6de jaar kan je je carrière verderzetten in een economische richting, maar andere richtingen zijn zeker ook mogelijk.