Derde Graad – Secretariaat-Talen

 

Secretariaat – Talen is meer gericht op de praktijk. Als je hierin afstudeert, kan je al de beroepswereld instappen. De meeste leerlingen studeren echter toch verder. Hoger onderwijs van het niveau Professionele Bachelor is zeker haalbaar.

lessentabelSEC3

Vanaf het schooljaar 2007-2008 hebben we voor de leerlingen van 6SEC een virtueel kantoor (in meerder talen) in het leven geroepen. Zo’n virtueel kantoor, ook wel oefenfirma genoemd, is een imitatie van een werkelijke handelszaak. Alle verrichtingen zijn reĆ«el, alleen is er geen concreet product. De transacties en de documenten zijn echt, maar de verhandelde producten bestaan alleen op papier. Dit lijkt wellicht een beetje bizar, maar het principe werkt wel.
In onze oefenfirma Show-Case zijn de leerlingen elke vrijdag 4 lesuren actief. Ze hebben elk een functie in een van de afdelingen (aankoop, verkoop, secretariaat, personeel, boekhouding, PR, ICT, directie) en voeren alle taken uit die het vlot functioneren van die afdeling vereist. De opdrachten zijn erg verscheiden: de leerlingen maken een catalogus en een website, verrichten aankopen en brengen hun producten aan de man, werven klanten, maken zakelijke documenten aan, voeren briefwisseling en telefoongesprekken in 4 talen, bereiden beurzen voor, organiseren promotiecampagnes, verzorgen de banktransacties en de facturatie, enz. De veelzijdige ervaring die ze in het virtuele kantoor opdoen is onmogelijk te evenaren door een klassieke lessenreeks.
Ondersteuning krijgen we van de Belgische organisatie Cofep, die alle virtuele kantoren in ons land, ruim 150, onder haar hoede neemt. Cofep kadert op zijn beurt in Europen, een wereldwijde organisatie die het toezicht houdt over meer dan 5000 virtuele kantoren.